Avatud E-N 9– 16, Kalevi 110, Tartu 50104

.
Blogi
Rindade suurendamine - test

Rahulolematud rindade suurendamise patsiendid  – veebipõhise uurimistöö varjukülg

01.08.2022
| Kategooria -> Blogi

Ilukirurgi kabinetti siseneb naine pildiga, mille ta leidis internetist. Ta tahab, et tema keha näeks välja täpselt samasugune, kui pildil ja usub siiralt, et teab, mida selleks teha on vaja. Ta teatab enesekindlalt konsulteerivale kirurgile, mida täpselt tahab: ümmargused 350cc implantaadid, kõrgprofiilsed. Ta on täiesti veendunud, et just nii saab ta oma kehale ideaalse kuju.

Kuid pärast operatsiooni, kui füüsiline valu on taandunud ja armid paranenud, pole ta oma uue välimusega rahul. See pole tegelikult see, mida ta päriselt soovis. Näidispildil esitatud keha polnud ju tema oma.

See naine ei ole rumal. Ta veetis veebis rohkelt tunde oma võimaluste üle mõtiskledes ja otsuseid langetades. Ta tegi tegelikult täpselt seda, mida ilukirurgid julgustavad patsiente tegema.

 

Uuringud näitavad, et uus suund ilukirurgias on operatsiooni riskide ja vastutuse patsientide õlule nihutamine.

Naised, kes tegelevad ainult veebipõhise uurimistööga, tuginevad oma operatsiooni otsuste tegemisel osalisele teabele, nende mõttelaad võib muutuda liiga jäigaks ja enesekeskseks.  Enamjaolt on tulemuseks halvad operatsiooni otsused.

 

Veebiuurijate uuring

Et paremini mõista “iseteadlike” patsientide paradoksi, viisid USA teadlased läbi rinnasuurendusoperatsiooni soovivate naiste kvalitatiivse uuringu.

Uurimustöö hõlmas kahe aasta jooksul sügavuti sukeldumist plastilise kirurgia foorumitesse. See hõlmas YouTube’s esinejate analüüsi, kes dokumenteerisid oma rindade suurendamist veebivideotes ja osalemist privaatses Instagrami grupis, mis oli mõeldud rindade suurendamise operatsiooni soovivatele naistele. Instagrami grupis intervjueeriti lisaks 20 naist vanuses 18–34 a, kes olid läbinud rindade suurendamise operatsiooni.

 

Interneti andmetel rindade suurendamise operatsiooni otsuste tegemine

Käesoleva uuringu tulemused näitavad, et väga paljud Ameerika naised koguvad rindade suurendamise operatsiooni põhilise info internetist, sest ilukirurgi konsultatsiooni peetakse liiga kalliks. USA-s maksab plastikakirurgi konsultatsioon ca 600 eurot, rindade suurendamise operatsiooni hind ise jääb vahemikku 3500 kuni 13 000 eurot.

Paljud naised kohtuvad kirurgiga vaid üks kord, 30 – 40 minutit enne operatsiooni. Sellel konsultatsioonil tuleb otsustada kõik – alates esteetilistest otsustest kuni mis tahes komplikatsioonide võimalikkuseni välja.

Sellel lihtsal põhjusel veedavad naised sageli nädalaid kuni kuid veebis, et enne kirurgiga kohtumist end harida ja olla põhjalikult ettevalmistunud. Nad õpivad tundma terminoloogiat ja tehnikaid, leiavad pilte, mis neile meeldivad, ja suhtlevad teistega, kes on protseduuri läbinud.

Nad pühendavad veebis uurimistööle tohutu aja, et ammutada kõikvõimalikke teadmisi enne plastikakirurgiga  kohtumist. Nad soovivad koguda kirurgiga kohtumise eelselt maksimaalset tulemust, et raha kokku hoida, kuid tegelikult kirurgi konsultatsioonil edastavad nad juba oma kindlad soovid ja nägemuse operatsioonist.

Patsiendid viivad läbi isegi erinevaid katseid, näiteks “riisitesti”, mille käigus täidetakse kaks kotti riisiga ja asetatakse need rinnahoidja sisse, et katsetada rinnaimplantaatide võimalikku suurust.

Implantaadi suuruse test

Paremaks rinnaimplantaadi suuruse määramiseks kasutavad naised “riisitesti”. “Riisitest” hõlmab kahe koti täitmist riisiga, mis asetatakse rinnahoidja alla.

 

Rindade suurendamise veebi ekspert

USA uuringu tulemused näitavad selgelt, et mida rohkem tuginesid naised veebist ammutatud teadmistele, seda tõenäolisemalt pidid nad rindade suurendamise operatsiooni tulemustes pettuma. Parimad tulemused saadi siis, kui patsiendid pühendasid oma väärtusliku aja hoopis hea kirurgi leidmisele ja olid avatud koostööle oma valdkonna eksperdiga. Esteetiliselt kaunite rindade saamiseks tuleb arvestada väga paljude teguritega. Kuid veebifoorumid keskenduvad enamasti ainult implantaatide suurusele ning ignoreerivad sageli võimalikke riske, jättes kõrvale ka patsiendi eripära.

Need naised, kes üritasid konsultatsioonil kontrollida kirurgi otsuseid, küsides väga spetsiifilisi tooteid või tehnikaid – nagu artikli sissejuhatuse kirjutatud naine tegi –, olid tulemustes tõenäolisemalt pettunud. Operatsioonijärgselt kurtsid need patsiendid, et nende rinnad on liiga väikesed, liiga suured, liiga ülemeelikud, liiga võltsid või hoopiski mitte piisavalt võltsi välimusega.

Kui neilt seejärel uuriti, miks nad ei ole oma rindade korrigeerimise operatsiooni tulemustega rahul, süüdistasid nad end halbade otsuste tegemises. “Ma oleksin pidanud kirurgile rohkem küsimusi esitama,” ütles üks. “Ma oleksin pidanud rohkem uurima tüsistuste kohta,” ütles teine. “Ma oleksin pidanud paremini selgitama, millist tulemust ma tegelikult tahan,” arvas kolmas.

NB! Kahtluse alla tuleb seada eeldus,
et kirurgil tuleb teha täpselt seda,
mida patsient tahab.

 

Iluoperatsiooni suundumus ja “vastutus”

Tegu on laiema suundumusega, kus piiramatu veebiteave julgustab paljusid naisi uskuma, et nad suudavad kõik oma probleemid ise ära lahendada. See peegeldab just suunda eksperti vajavates teemades, mis nõuavad sügavaid tehnilisi teadmisi, mida nimetatakse “vastutuseks”, kus patisente julgustatakse võtma vastutus „otsuste“ eest. Kuigi uurimistöö internetis võib tunduda esmapilgul hea mõte, suunab see ka  riske enda kanda võtma.  Kõik need “uuringud” ei pruugi kahjuks viia parimate otsuste ja tulemusteni.

 

Uuringus osalenud naised teatasid headest rindade suurendamise operatsioonitulemustest, kui nad kirurgi kuulasid.

Üks intervjueeritud naine rääkis oma kirurgile, mida ta täpselt tahab, ja talle vastati eitavalt. “Sa ei saa kunagi sellist kuju,” ütles kirurg, viidates pildile, mida naine oli talle näidanud. Seejärel selgitas arst, mis on talle parim võimalik rindade suurendamise tulemus. Kirurgi kuulanud naine hindas koostööd hilisemalt väga kõrgelt.

Käesolevas artiklis viidatud uuring pakub hoiatavat lugu veebifoorumite asjatundlikkuse piiridest. Parimad tulemused saavutati siis, kui patsiendi eelistusi austati meditsiiniliste võimaluste piires. Seega tasub eksperte kuulata. Kindlasti on ruumi veebiuuringuteks, kuid mitte niivõrd, et see paneb meid arvama, et teame ise vastava ala eksperdist paremini.

 

Esteetilise kirurgia erakliiniku Clinica kirurgi Dr Peep Pree kommentaar rindade suurendamise operatsioonide veebiuuringute trendile:

Tuleb tunnistada, et ka Eestis on levinud Googli põhjal diagnooside määramine, millega on hädas ehk rohkem perearstid. Ka rohke guugeldamine enne rindade suurendamine operatsiooni on Eestis küllaltki levinud.

Eesti ilukirurgia valdkonnas näeb tippkirurg dr Pree pigem, et mõned naised toovad konsultatsioonil näiteid sõbrannade rinnaimplantaatidest, aga õnneks Clinica ilukirurgia kliinikusse keegi valmis operatsiooniplaaniga pole veel tulnud. Samas tuleb nentida, et ka sellised trendid üks hetk Eestisse võivad jõuda.

Kirurg dr Pree toonitab, et patsiendid ei saa osata ise hinnata oma rindkere anatoomilisi iseärasusi, sest naistel on erinevad:

  • Rinnanäärmed, naha venivus ja luustik.
  • Ka on olemas erinevad operatsioonitehnikad, mis kõik annavad erineva tulemuse.
  • Lisaks puudub patsiendil kogemus valida proteesi suurust ja erinevate mudelite sobivust konkreetselt oma kehaga.

Isegi siis, kui patsiendil on analoogselt artiklis mainitud oma „rindade suurendamise kindel plaan“, ei pruugi see üldse anda soovitud tulemust. Sest sõbrannade iseloomud ja rinnad ei ole ju samad.

Ilusate rindade korrigeerimise tulemuse saavutamiseks ongi vaja personaalset konsultatsiooni kogemustega rinnakirurgiga. Clinica kliinikus viib konsultatsiooni läbi alati opereeriv arst, mille tulemusel tekib patsiendi ja arsti vahel usaldus.

Tippkirurgi arvates ei ole võimalik ette valmistada parimat operatsiooniplaani ka fotode põhjal ega ka video konsultatsiooni vahendusel. Parim operatsiooniplaan tekib alati arsti ja patsiendi personaalsel ja põhjalikul näost-näkku kohtumisel.

Läbiviidud uuringu artikkel: https://theconversation.com/

 

1 Step 1
Pane end kirja, et saada:
sooduspakkumisi, nõuandeid, värskeid ilukirurgia uudiseid
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder